Hírek

Ünnepek, munkanap átcsoportosítások 2020-ban

  • 2020. január 1., szerda (Újév)

  • 2020. március 15., vasárnap (Nemzeti ünnep)

  • 2020. április 10., péntek (Nagypéntek, 4 napos hétvége)

  • ...

 

Hivatalossá vált a 2019. évi munkaszüneti napok körüli munkarend, miután az idén eléggé későn, 2018. augusztus 23-án kihirdetésre a Magyar Közlöny 129. számában a Pénzügyminisztérium rendelete. A rendelet alapján 2019-ben az alábbi munkaszüneti napok körüli átcsoportosítások lesznek:

a)

augusztus 10., szombat - munkanap

augusztus 19., hétfő - pihenőnap

 

b)

december 7., szombat - munkanap

december 24., kedd - pihenőnap

 

c)

december 14., szombat - munkanap

december 27., péntek - pihenőnap

November 11. jeles nap az esztendő folyamán. Ez a nap Márton napja, amely bővelkedik népszokásokban. Márton valószínűsíthetően i.sz. 316 körül, 1700 éve született Savariaban, azaz a mai Szombathelyen, majd az Itáliai Paviában nevelkedett. Belépett a hadseregbe, számos csatában részt is vett, amíg egy látomás hatására megtért és megkeresztelkedett. Egész életében ezután a kereszténységet hirdette. 371-ben Tours püspökévé választották, de ő tiltakozásul libaólba bújt, a libák azonban gágogásukkal elárulták az új püspök rejtekhelyét.

Márton napja az őszi mezőgazdasági munkák végét és az adventi időszak kezdetét jelölik. Márton napját követően megkezdődik a Karácsony előtti 40 napos böjt, ezért ezen a napon bőséges lakomákat, Márton napi libalevest, libasültet és egyéb lúdból készült ételeket szokás készíteni. A lakmározást a szüret után frissen kiforrott újborral koronázzák meg. Márton napjához...

10 év on-line jelenlét után a Naptárak.com úgy döntött, kilép a virtuális térből és horgonyt vet a nyomtatott naptárak partjainál is. Régi álmunk volt ez, mely az évek során sokat formálódott. Végül egy gondosan kiválasztott alapanyagokból készült, félig-meddig kézműves termék formájában öltött testet, melynek az Életszövő nevet adtuk.

Mi az Életszövő?

Röviden: egy stílusos, kreatív határidőnapló A5-ös méretben, spirálkötéssel. A papír típusának kiválasztásától a könyvjelzőig minden részletre próbáltunk ügyelni, hogy a legjobbat adhassuk a határidőnaplók kedvelőinek és a Naptárak.com látogatóinak. Vízszintes elrendezésű heti naptár nézete egy 2017-es áttekintő naptárral kezdődik. Motiváló idézetek, stresszoldó színező oldalak, ...

Bármilyen fura is, halloween sokkal régebbi keletű ünnep, mint a keresztény egyház által bevezetett mindenszentek, majd később (kb. 998 óta) a halottak napja.

Halloween ősi kelta ünnep, eredetileg a november 1-jén ünnepelt újév előestéjét jelentette. Ekkor ért véget a nyár, s megkezdődött a sötétség és a hideg időszaka. Halloweenkor miután a termést betakarították, megkezdődött az ünnep, a kelta papok tüzeket gyújtottak, a druidák hite szerint pedig ilyenkor a holtak lelkei meglátogatták az élőket.

Maga a halloween elnevezés csak később alakult ki, amikor az ókeresztények saját ünnepeiket hozzáigazították a meglévő pogány ünnepekhez, így az ünnep az all-hallows-eve kifejezésből ered, ami szó szerint mindenszentek előestéjét jelenti.

November 1., az ősi kelta újév a keresztény világban mindenszentek ünnepévé vált, november 2. pedig a...

A nyári-téli időszámításnak gondolata az amerikai felfedező és politikus Benjamin Franklintől származik még 1784-ből, azonban akkor ennek bevezetése elmaradt. Csak bő 100 évvel később, 1916-ban vezették be a világon elsőként Németországban a nyári/téli időszámítást. Ez éppen 100 évvel ezelőtt történt. Az új időszámítást a világ országainak csupán 40%-a vette át.

Miért csak a 40%?

Az időszámítások váltakozásának elsődleges oka az, hogy az emberek napközben tovább részesülhessenek természetes fényben, amelynek egyenes következménye a gazdaságosság. Ez a jelenség fokozott a sarkok felé közeledve és elhanyagolható az egyenlítő irányában, ezért nem csoda, hogy ezekben az országokban soha nem vezették be a kétféle időszámítást.

A déli félteke természetesen fordítva működik, így ott most a nyári időszámítás kezdődik.

Köszönjük a rendkívül nagy érdeklődést Életszövő nyomtatott kiadványunk iránt. Az összesen 407 játékosból a szerencsés nyertes:

 

Belina Tímea (Budapest)

 

Gratulálunk!

 

 

Indul az "Életszövő" kérdőíves nyereményjáték, mely a Naptárak.com weblap nyereményjátéka az Életszövő stílusos, kreatív határidőnaplóhoz kapcsolódóan. A nyereményjáték 2016. október 24-28 között tart. Kiskorú résztvevő esetén a törvényes képviselő (szülő/gyám) hozzájárulása szükséges a játékban való részvételhez. A kérdőív kitölthető anonim módban is, azonban ha részt kíván venni a nyereményjátékban, a kérdőív végén kérjük adja meg nevét és e-mailes elérhetőségét.

A nyereményjáték lezárása után egy szerencsés nyertest sorsolunk ki  (2016. október 29-én 14 órakor), aki egy Életszövő határidőnaplóval lesz gazdagabb!

Mit kell tudni az Életszövőről?

  • - Kényelmesen kezelhető A5-ös méret
  • - Elegendően vastag lapok a kényelmes, a túloldalra nem átütő íráshoz
  • - Kényelmesen nagy átmérőjű (2,5...

Október 21. jelentősebb történései a nagyvilágban:

 

1587 - Magyarország elkezdi használni a Gergely-naptárat, így október 21. után rögtön november 1. következett

1879 - Thomas Alva Edison bemutatja a világ első izzólámpáját

1964 - New Yorkban megtörténik a “My Fair Lady” c. musical premierje

2015 - A Vissza a jövőbe II. c. film szerint a főhős, Marty McFly (Michael J. Fox) ezen a napon érkezik meg 1985-ből (Vissza a jövőbe-nap)

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyarország Református Egyházak Zsinatának emlékülésén bejelentette: munkaszüneti nappá nyilvánítja nagypénteket. Ugyanakkor hangsúlyozta: az egyházak feladata lesz, hogy nagypénteket ünneppé tegyék.

A bejelentés egyelőre még hivatalosan nem lelhető fel a jogszabálytervezetekben, de remélhetőleg hamarosan ez is bekövetkezik.

Nagypéntek, azaz Jézus Krisztus halálának napja a világ számos (elsősorban anglikán és katolikus) országában régóta munkaszüneti nap, még 12 USA tagállamban is, így a kormány egy régóta elmaradt hiányosságot pótolna a döntéssel.

Reméljük, az ünnepnapokkal kapcsolatos intézkedés nem áll meg és hamarosan folytatódik a munkaszüneti napok bővítése, hiszen Szenteste, azaz december 24. szintén számos országban munkaszüneti nap.

1582. október 4-én a világ számos katolikus országában véget ért az addig több, mint 1600 évig használt Julián-naptár és életbe lépett a világ legtöbb országában ma is alkalmazott Gergely-naptár. Az új naptár bevezetését a Julián-naptár pontatlansága tette szükségessé, amely ugyan már tartalmazta a szökőév fogalmát, de az akkoriban bevezetett szökőnap 128 évenként 1 napos időeltolódást eredményezett. Erre elsőként az egyház figyelt fel, hiszen a csillagászati –pontosabban szolunáris– jelenségekhez kötődő ünnepek, mint pl. a Húsvét, kezdtek eltolódni.

A megoldás nem tűrt halasztást, az 1500-as évekre ugyanis a tavaszi nap-éj egyenlőség időpontja március 21-ről egészen március 10-re tolódott. A ma is alkalmazott megoldást XIII. Gergely pápa utasítására dolgozták ki és vezették be, méghozzá úgy, hogy ...

Szent Mihály napja a népi hagyományban a legkiemelkedőbb szeptemberi jeles nap. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy a hónap régi elnevezését is a mennyei seregek fejedelméről, Szent Mihály arkangyalról kapta. A franciák és a németek védőszentjeként ezen országokban számos hegy, vár, várkápolna, templom és városkapu őrzi nevét.

Mihály a haldoklók védelmezője, aki kíséri és átvezeti a lelkeket a másvilágra.

Szent Mihály napja a népi hagyományban a gazdasági év végét, a betakarítás befejezését jelzi, amikortól az idő valóban hűvösebbé, ősziessé válik. Ez a nap a kisfarsang kezdőnapja, amely november 25-ig, Katalin napjáig tart. Ez az időszak hagyományosan az esküvők, lakodalmak és bálok őszi időszaka.

Bővelkedik jeles eseményekben szeptember 21. napja, mely azon túl, hogy a csillagászati nyár utolsó napja, egyben a magyar dráma napja is:

 

1791. - 225 éve ezen a napon született gróf Széchenyi István polihisztor, politikus, író - a “legnagyobb magyar”.

1846. - Balatonfüreden vízre bocsátják a “Kisfaludy” nevű gőzhajót, mellyel kezdetét veszi a balatoni hajózás.

1883. - első alkalommal mutatják be Madách Imre “Az ember tragédiája” c. művét a Nemzeti Színházban.

1964. - Málta elszakad Nagy-Britanniától és kikiáltja függetlenségét.

I. István 997-től, Géza halálától az utolsó magyar fejedelem, 1000-től az első magyar király, aki a nagyfejedelemséget keresztény királysággá alakította, mely kisebb-nagyobb szünetekkel, államhatár-módosításokkal egészen 1946-ig fennállt. Érdekesség, hogy a Magyar Királyság hivatalos nyelve nem a magyar volt, hanem 1844-ig a latin. Ezután sem kizárólag a magyar nyelv volt a hivatalos, mellettük ugyanúgy hivatalossá vált az olasz és a horvát nyelv is. A főváros sem mindig Buda volt, az egyház feje Esztergomban, a törvényhozásé Székesfehérváron székelt. Akkoriban mindkét települést fővárosnak tekintették. Budát csak a tatárjárást követően alapították, amely a 14. századtól kezdve lassacskán átvette a korábbi két metropolisz szerepét.

Istvánt 1083. augusztus 20-án avatták szentté, majd a Királyság fővédőszentjévé vált. Ez a nap a magyar katolikus egyház főünnepe, és 1771-től az államalapítás...

Az év egyik legismertebb és leglátványosabb meteorraja a Perseidák, melynek maximuma augusztus 11-én az esti óráktól augusztus 12. hajnalig várható, amikor a légkörbe érő porszemek óránként akár 150-200 meteor megfigyelését is lehetővé teszik.

A megfigyelők szerencséjére az időjárási modellek szerint, a frontátvonulást követően, csütörtök éjjelre Magyarország nagyobb területén akár felhőtlen is lehet az égbolt, így a meteoreső megfigyelését csak a Mars és a Szaturnusz közelében látható növekvő Hold nehezítheti meg, ám éjfél után az is lenyugszik.

A csillagászok számításai alapján helyi időzónánk szerint hajnali 2 óra 32 perckor éri el a raj a légkörünkbe való belépési maximumát, így a nem fényszennyezett megfigyelő helyekről ekkor számíthatunk a legtöbb villanásra.

Merre kell kémlelnem az égboltot?

A meteorraj az 1862-...

Kedves naptarak.com olvasók!

Megtörtént a sorsolás a nyereményjátékunkban résztvevők között. Köszönjük a kérdőív kitöltését, melyből a játék lezárásáig 1060 darab érkezett!

A nagy érdeklődésre való tekintettel a naptárak.com kiadója úgy döntött, hogy nem egy, hanem két nyertest sorsol ki, akiknek nyereménye egy kézzel készített gyermekszoba fali dísz-dekor szett.

A szerencsés nyertesek:

  • Liczencziás Éva (Battonya)
  • Nagyturcsikné Farkas Eszter (Nyíregyháza)

 

Gratulálunk!

 

 

Kedves naptarak.com olvasók!
Várandós kismamák és édesanyák számára meghirdetett nyereményjátékunk lezárult. Köszönjük a kérdőív kitöltését, melyből a játék lezárásáig 1060 darab érkezett!
A nagy érdeklődésre való tekintettel a naptárak.com kiadója, az Epacta Bt. úgy döntött, nem egy, hanem két nyertest sorsol ki, akiknek nyereménye egy kézzel készített gyermekszoba fali dísz-dekor szett.
Szombaton a délelőtti órákban történik a sorsolás, majd a nyertesek nevét és lakhelyét 2016. július 30-án délben tesszük közzé a naptarak.com-on és facebook oldalunkon!

 

Eredményhirdetés...

Még javában tombol a nyár, de az élet ebben az elviselhetetlenül párás hőségben sem áll meg: készülünk a 2017-es naptárszezonra! Az on-line világnak a nagy előnye, hogy az év során kiadott rendeleteket szinte azonnal adaptálni lehet az elektronikus kiadványokba, nem úgy a nyomtatottakba. Kiemelt érdeklődés kíséri minden alkalommal a következő év munkaszüneti napjai körüli munkarend változásokat, amelyek általában az év harmadik negyedévében kerülnek a nagy nyilvánosság elé, ezért a nagy példányszámban megjelenő nyomtatott kiadványoknak esélyük sincs ezt magukban foglalni. Nincs ez másképpen az idén sem. Az elmúlt évek során tavaly, azaz 2015-ben szokatlanul korán (június 29.) adták ki azt a Nemzetgazdasági Minisztériumi rendeletet, amely a munkaszüneti napok körüli munkarendről rendelkezik, azt azt megelőző években szinte minden alkalommal szeptember-október folyamán került erre sor, valamint egy alkalommal, 2010-ben majdnem egészen karácsonyig...

 

Július 16. igencsak bővelkedik a jeles események terén:

 

622 - a Hidzsra időpontja: Mohamed Mekkából Medinába menekül, ekkor kezdődik az iszlám időszámítás

1054 - a szkizma időpontja: a keresztény egyház szakadása keleti és nyugati egyházra

1439 - Angliában csókolózási tilalmat hirdetnek ki, hogy megfékezzék a pestisjárványt

1790 - megalapítják az USA fővárosát, Washingtont

1813 - megszületik Rózsa Sándor magyar betyár

1969 - elindul útjára az Apollo 11 űrhajó Neil Armstronggal, Edwin Aldrinnal és Michael Collinsszal a fedélzetén, amelynek holdkompja öt nappal később leszáll a Hold...

A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar szakgyógyszerész-képzésén készülő egyik szakdolgozat számára kérdőíves felmérést végzünk a terhességi mobilalkalmazások használatáról egy nyereményjáték keretén belül.

A Játékban részt vehet minden olyan 18. életévét betöltött, legalább korlátozottan cselekvőképes, Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel és levelezési címmel rendelkező nő, aki várandós kismama, vagy már édesanya.

A kérdőív kitöltése anonim, azonban ha részt kíván venni a nyereményjátékban, a kérdőív végén kérjük adja meg nevét és e-mailes elérhetőségét.

A játék ideje 2016. június 28. -  2016. július 29., nyereménye az alábbi fotón látható egyedi, kézzel készített gyerekszoba fali dekor szett. A nyertes személyét 2016. július 30-án sorsoljuk ki és tesszük közzé portálunkon. A játék részletes leírása és a játékszabályzat ...

Június 30. legfontosabb eseményei a nagyvilágban:

 

1894 - megnyitják a londoni Tower-hidat

1908 - a szibériai Tunguszkában becsapódik egy meteorit, amely 80 km-es körzetben letarolja a tajgát, melynek hőenergiája a csernobili nukleáris katasztrófához mérhető

1934 - 85 halálos áldozatot követel a “hosszú kések éjszakája”, amely során Hitler leszámol a náci párt belső ellenzékével

1936 - tíz év alkotói munka után megjelenik Margaret Mitchell amerikai írónő szinte azonnal híressé vált regénye, az “Elfújta a szél

1959 - a Kossuth rádióban felcsendül “A Szabó család” első adása

2014 - tizenkét év után megszűnik az első magyar közösségi oldal, az...

Június 29., Péter és Pál, a római katolikus egyházat alapító két apostol legnagyobb ünnepe, vértanúságuk napja.

Péter, eredeti nevén Simon halászként dolgozott, mielőtt Jézus tanítványa lett, majd tanítómesterük halála után folytatta a keresztény tanok hirdetését. Pétert Jézus a legfontosabb tanítványának tekintette, kereszthalála után az egyházalapítást is rá bízta. Péter végül Rómában megalapította a pápaság intézményét, mint a keresztény egyház legfőbb irányító szervét. Pétert a római katolikus egyházban az első pápaként tartják számon. Tiszteletére viseli minden pápa a halászgyűrűt. Sírja fölé magasodik Vatikánban a világ legnagyobb keresztény temploma, a Szent Péter-bazilika.

Pál, eredeti nevén Saul sátorkészítő mester volt, római polgárjoggal rendelkezett, mely többször megmentette életét. Sokáig a korai keresztények üldözője volt, míg az ún. “damaszkuszi úton” megtért (Pál fordulása) és attól fogva Jézus...

Keresztelő Szent János napját megelőző éjjel, amely a szláv változat alapján kapta a „Szent Iván éj” elnevezést, június 23-án már a XI. században tüzeket gyújtottak a korabeliek, mellyel a nyári napfordulót, az év leghosszabb nappalát ünnepelték. Az ekkor meggyújtott tűznek mágikus, gyógyító erőt tulajdonítottak, gyógynövényeket és gyümölcsöt (leginkább almát) szórtak a lángba, éjféltájt pedig átugrották, vagy –az utóbbi évtizedekben– átsétáltak a parázson. A kereszténység elterjedésével az eredendően pogány ünnepet Keresztelő Szent János ünnepeként próbálták előtérbe hozni, azonban az ünnep kettőssége mind a mai napig fennmaradt.

Június 20-án a nyári napfordulóval kezdetét veszi a nyár a maga 93 és fél napos hosszával. Ez a nap az év leghosszabb nappala (15 óra 45 perc), mely az idén éppen telihold idejére esik. Érdekesség, hogy ezen a napon a déli féltekén nem a nyár, hanem a tél kezdődik meg, a déli sarkkörön túl 24 órás éjszaka, északon 24 órás nappal veszi kezdetét. Ugyan a csillagászati nyár egészen az őszi napéjegyenlőségig (szeptember 22-ig) tart, a meteorológiai nyár sokkal korábban, augusztus 31-én ér véget.

A nagyvilág eseményei ezen a napon:

1840 - Samuel Morse megkapja a szabadalmat a drótnélküli távíróra

1963 - egyezség születik, hogy kialakítják az USA és a Szovjetunió közötti “forró drót”-ként híressé vált közvetlen kapcsolatot, amely a Kremlt és a Pentagont köti össze egy telefax készülék segítségével

1975 - bemutatják a “...

A nyári napfordulóhoz legközelebb eső vasárnap a Nap napja. Ezen a napon a Szaturnusz igen közel kerül a növekvő fázisú Holdhoz a Kígyótartó csillagképben, mindeközben napnyugtakor kezdetét veszi az év legrövidebb éjszakája, másnap reggel (június 20.), napfelkeltekor pedig az év leghosszabb nappala.

1961 – az I. világháború óta brit védnökség alatt álló Kuvait elnyeri függetlenségét

1978 – a Jim Davis képregényrajzoló által kitalált fiktív túlsúlyos macska, Garfield, először jelenik meg az amerikai lapokban

1991 – elhagyja Magyarországot Silov altábornagy, az utolsó szovjet katona

Oldalak